• 27Sep

  Objavio Dražen Drnas dana 20/11/2009 @ 00:37 u kategoriji Venture capital  

  Kao što spomenuh u inicijalnom postu jedna od stvari kojima ću se baviti je i Venture Capital i ovaj post je prvi iz planirane serije u kojoj ću iznijeti svoja iskustva.

  Odmah da se ogradim: Venture Capital je samo jedna od opcija financiranja vašeg businessa, ne odgovara svim vrstama projekata i ne odgovara svim fazama razvoja projekta. Daleko od toga da je najbolja (recimo financijski je u konačnici jako skupa) i da ne zaboravim: VC jednostavno nije ‘psihološki‘ probavljiv svakom poduzetniku. Svatko ima neki svoj ideal i zacrtani put kojim želi ići i ovo smatram savršeno opravdanim razlogom za ne ulaziti u VC peripetije.

  Što me čini kvalificiranim za ikakvu priču o VC fondovima?

  Pa u principu jedino to što sam dio tima koji je dobio VC investiciju ovdje kod nas. Projekt s koji smo to ostvarili je GoHome tražilica za nekretnine. U sklopu ovog real-life iskustva , upoznao sam predstavnike 5-6 fondova (Poteza,  Horizonte,  3TS, MCI, RSG, Cisco) prezentirao im projekt, u konačnici pregovarali smo sa dva fonda i dobili dva term sheet-a te na kraju odabrali jednog partnera.

  Osim ovog stvarnog iskustva puno sam istraživao po netu, a najbolje sam izdvojio u blogrollu. Ako bi me pitali da izdvojim samo jedan resurs onda bi to bio Both sides of the table. Savjeti i situacije iz ovog bloga su tako nevjerojatno odgovarali onima s kojima sam se susretao da ga svakako preporučam.

  Učenje na iz resursa na internetu je potrebno i odlično, ali usporedivo sa teoretskim učenjem skakanja padobranom. Kad se otvore vrata to je ta priča o kojoj ste učili, ali srce je u peti (ne nisam nikad skakao padobranom, nije mi neka usporedba :-) )

  Zato ću pokušati opisati upravo to što se događa kad uđete u avion, poletite,kad se vrata otvaraju i kad treba skočiti, opisati ću i prve minute leta. S obzirom da mi u GoHome još letimo ili padamo, kako se već uzme :-)   ne mogu opisati kako je to sigurno se prizemljiti. Koliko ja znam jedino Damir Sabol u HR je sletio tj. napravio exit iz VC investicije u IT-u. S obzirom da predaje po konferencijama očito je čovjek preživio.

  Neke teme koje ću obraditi u budućnosti, a vezane su za VC:

  • 4 preduvjeta da bi dobili VC investiciju.
  • Kako do prilike za prezentirati se?
  • Stvar koju morate imati – excel business plan!
  • Koliko posto projekata dobije investiciju?
  • Kako teče proces pregovora?
  • Male tajne term sheeta.
  • Kako se određuje cijena?
  • Finaliziranje  deal-a i život u braku.

  Ako imate ideja za teme, kontaktirajte me.

  I za kraj da naglasim: U Hrvatskoj je moguće dobiti Venture Capital investiciju za IT projekt.

  (samo treba znati kako,  a za to ste na pravom mjestu ;-) )

  Slični postovi:

  Tags: , ,

3 Responses

WP_Cloudy
 • Jasmin Hadzic Says:

  Pozdrav Dražene, odlično je konačno, makar kroz blog, upoznati nekoga iza GoHome projekta. Blog ste posvetili temi koja je sigurno interesantna svim web & IT poduzetnicima. Kako do love, kako do onog početnog kapitala. Vjerojatno velika većina domaćih poduzetnika čita TechCrhunch, Inc., VentureBeat, Mashable i ostale blogove s US perspektivom na svijet startupova , podizanja kapitala – ja se veselim Vašoj domaćoj priči, od koje ćemo moći puno više naučiti korisnih i uporabivih savjeta. Bit ću toliko slobodan i zamoliti Vas osvrt na jednu temu – koliko domaće VE ili PE firme “razumiju” razvoj i životni ciklus jednog online biznisa? Bilo kakvi “izlazi” iz online investicija u Hrvatskoj su iznimno rijetki, pada mi na pamet jedino Net.hr, MojPosao.net i Posao.hr (vlasnik potpuno izašao iz investicije koliko mi je poznato). U svakom slučaju veselim se čitanju Vašeg bloga, želim Vam puno uspjeha u GoHome projektu!

 • Dražen Drnas Says:

  Hvala Jasmine! Prihvaćam prijedloge za teme svakako.
  Iz mog osobnog iskustva VC fondovi jako dobro razumiju online priču, a izlazi su rijetki prvenstveno jer su ulazi rijetki :-)

 • Jasmin Hadzic Says:

  Super! Jedva čekam čuti jednu domaću VC priču, jer svi mi koji pratimo TechCrunch i slične startup blogove mogli bi lako pasti u zamku pogrešnog razmišljanja i izgubiti dodir sa stvarnošću. Ipak je Silicone Valley posebna priča – Europa je sasvim druga stvar, a Hrvatska pogotovo. Jedan zanimljiv i opet “kontroverzan” članak: http://eu.techcrunch.com/2009/11/20/european-startups-need-to-work-as-hard-as-valley-ones-or-forget-it/ Lijep pozdrav!