• 21Apr

  Objavio Dražen Drnas dana 20/04/2010 @ 00:15 u kategoriji Najave  

  Red je da i ja kažem dvije tri riječi o ovoj temi. Oni koji prate ovaj blog od početka znaju da često pišem o financiranju i koliko je ono važno za business. Financiranje ne olakšava projekt nego je poluga kojom je taj isti teret lakše podići (uobičajen je izraz financijska poluga: financial leverage)

  Već nakon manje od godinu dana nakon inicijalne investicije Poteze, počeli smo sa planovima za daljnje financiranje. Iako smo u to vrijeme imali još značajan dio investicije nepotrošen, dobivanje bilo kojeg oblika financiranja traje bar 6 mjeseci, a plan je bio da se ide u daljnju ekspanziju i razvoj. Išli smo paralelno sa tri različite opcije financiranja: VC, strateška partnerstva i soft loan.

  BICRO i GoHome ekipa

  Evo nakon skoro 14 mjeseci, drago mi je da mogu reći da je u GoHome projekt uložio BICRO. Službena objava je ovdje. Više o programima BICRO možete vidjeti ovdje. BICRO i dalje traži dobre projekte. Baš je nedavno išla objava da je projekt firme Mola Mola također dobio financiranje.

  Sam proces je trajao oko 6-7 mjeseci uz neke zastoje izazvane višom silom. Ja sam već nakon prvog sastanka razbio početnu skepsu da cemo se zapetljati u bicrokraciju :-) . Proces je jasno definiran i prolazi se stepenica po stepenica, ako projekt i plan zadovoljavaju uvjete. Traži popriličan angažman, ali ništa veći od angažmana za dobiti bilo koji drugi oblik financiranja.

  Ova, nazovimo je tako ‘B runda’ je za nas nešto drukčija jer ne mijenja vlasničku strukturu. Naime, radi se o soft loan, dakle o kreditu koji ćemo vratiti po relativno povoljnoj kamati i uz grace period. Investicija ce biti upotrijebljena isključivo za razvoj novih proizvoda i unaprijeđenje tražilice.

  Ukupni iznos investicije (cca 2,6 mil kn)  je značajno manji od A runde Poteze, ali smatramo je velikom i izuzetno važnom! Zašto:

  1. Imamo veliko iskustvo cijelog tima
  2. Ne krećemo od početka, imamo sustav, imamo tim, customer base, dobar proizvod, prisustvo u 5 zemalja i 10 puta veće prihode
  3. U ovim kriznim vremenima doslovno svaka kuna vrijedi kao tri kune u 2008.g.
  4. GoHome se nalazi na break-evenu od 09/2009.

  Sva ova četiri faktora (pogotovo prvi i četvrti) i činjenica da imamo dobar plan za nove proizvode i nove koncepte nam otvara zanimljive perspektive. Ono što isto znamo je da pravi posao tek počinje. Također, imati ćete i dalje što zanimljivo pročitati na ovom blogu :-) .

  I za kraj ću reći nešto što bi rekao i da nismo dobili investiciju od BICRO:

  Izrazito sam pozitivno iznenađen pristupom ljudi u BICRO-u, otvorenošću, angažmanom, motiviranošću, kooperativnošću. Postoji sustav i znaju se koraci i termini, dosta stvari se može riješiti na intuitivni način. Neke dijelovi procesa traju, ali uvijek imate povratnu informaciju gdje ste, što čekate i koliko će to otprilike trajati. Mislim da se svi tamo trude korektno odraditi svoj posao. Bravo BICRO!

  Tags: , ,

4 Responses

WP_Cloudy