• 08Jul

  Objavio Dražen Drnas dana 08/07/2010 @ 08:45 u kategoriji StartUp  

  Usability test je način da procijenite aplikaciju testirajući je na stvarnim korisnicima. Odmah da se ogradim, nismo stručnjaci za usability testiranje već je ovo opis jednog procesa kojeg pokušavamo pokrenuti u GoHome.

  Naime, kad smo pokretali alfa verziju BeepHome željeli smo obratiti pažnju na usability. Prva ideja je bila outsourcati testiranje. Pronašli smo ljude (npr. Vibora) koji se s tim intenzivno bave (morati ću napisati jednom post o korištenju Twittera u poslovne svrhe). Vrlo brzo smo dobili par solidnih ponuda za usability testiranje i konzalting. Ipak, na kraju smo odlučili da je to važan know-how kojeg bi trebali usvojiti u GoHome i odlučili smo pokušati sami. Koristili smo metode iz jednostavne i dobre knjige Rocket surgery made easy. U njoj je detaljno opisan cijeli proces, svakako je preporučam kad krenete u usability testiranje.

  Testna soba: tester i voditeljica sa zadacima

  Nadzorna soba - razvojni tim se znoji

  Kako to izgleda u praksi? U testnoj sobi se nalazi tester i voditelj testiranja. Tester je regrutiran izvan tima, a voditelj je dio tima. Zadatak voditelja je voditi proces testiranja. Tester dobije listu zadataka koje mora obaviti uz pomoć aplikacije. Ključni zadatak voditelja je navesti testera da razmišlja naglas dok obavlja zadatke (naša Ana je bila kao Tarik u Milijunašu). Voditelj nikako ne smije pomagati testeru niti testera navoditi na rješenje problema.

  U isto vrijeme, u drugoj sobi, nazovimo je nadzorna soba, se nalazi tim koji vidi i čuje sve što tester radi. U nadzornoj sobi se vidi kako tester kruži mišom, gdje klika i čuje se njegovo razmišljanje naglas. Na ovaj način razvojni tim na najživlji mogući način može vidjeti kako se korisnici služe aplikacijom. Iako je za kvalitetu testa važno pokušati održati tišinu u nadzornoj sobi jer smo mi imali problem sa razgovijetnošću zvuka, to nije lako. Ovaj dio je uvijek zabavan i živ jer ekipa navija ‘klikni tu, klikni tu, ma kako ne vidi ovaj link…’ :-) . Dvije sobe se koriste upravo zato da bi se minimalno utjecalo na korisnika.

  Još da spomenem alate koje smo koristili. Za prijenos slike ekrana smo koristili VNC, a za prijenos zvuka smo koristili GTalk.  Kao što vidite na slici, mikrofon bi mogao biti i bolji :-) . Vjerojatno ima i boljih alata, ali ovi su besplatni i nama su bili zadovoljavajući za početak. Test nismo snimali, preporuka je snimiti ga iako kažu da se rijetko kasnije pogleda. Ako tko od vas ima prijedlog iz prakse za bolje alate neka se javi.

  Naše testiranje je bilo jako zanimljivo: neke postupke koji nisu jednostavni i kod kojih smo očekivali probleme (registracija mobitela u BeepHome) je tester napravio iznenađujuće brzo i lako. Neke, nama naoko jasne stvari, je uporno zaobilazio :-) . Za one koji su nam pomogli testiranje BeepHome, radilo se o meniju koji ima pomalo neuobičajeno ime Što se priča i koji je bio vizualno odvojen od ostalih menija. Nakon usability testa smo ga izjednačili da izgleda kao i drugi dijelovi navigacije. Ono što je važno naglasiti: prilikom usability testa tester ne može pogriješiti. Praktički njegovo ponašanje je uvjetovano dizajnom aplikacije i baš promatranje tog ponašanja je najdragocjenije iskustvo usability testiranja.

  Problemi na koje smo naišli:

  Definitivno najveći problem je početi i odlučiti se da ćete odraditi usability testove ono baš by the book. Možda vas ovaj post natjera da probate (i nas da nastavimo).

  Veći problem koji vidim je regrutiranje testera. Obično imate želju da testeri budu ‘prikladni’ i tu se vidi baš onaj problem zbog kojeg se i rade usability testovi. Aplikaciju ne radite za sebe nego za korisnike. Taj osjećaj prisvajanja aplikacije i ‘ja najbolje znam kako‘ koncept se onda prenosi i na odabir testera: jedan je premlad, drugi prestar, jedan je vidio aplikaciju, drugi nema pojma :-) . U biti radi se o tome da treba zvati redom i ne stvarati problem od odabira testera, preporuka je ‘Recruit loosely and grade on a curve’.

  Drugi problem je napraviti akciju nakon uočenih problema, osim što morate promijeniti nešto u što ste vjerovali da je 100% ispravno, postavlja se pitanje u što to promijeniti i kako popraviti stvar. Naime usability testovi će vrlo jasno detektirati problem, ali rješenje tog problema nije uvijek jednostavno.

  Ima puno resursa na webu koji opisuju kako poboljšati user experience, ali najčešće su pisani na jednoj apstraktnoj razini. Čak i najveći ‘guru’ ove problematike nema svoju stranicu napravljenu kako treba (il’ ja ne razumijem što je bit :-) ). Ipak, naletio sam na jednu odličnu kolekciju 64 microcopy primjera koja zaista morate vidjeti. Čisto zlato, usability na djelu!

  Eto, ovo je jedno jako zanimljivo područje, tek smo ga zagrebli, ja se iskreno nadam da ćemo nastaviti sa testiranjima. Mislim da se cijelom timu sviđa, a to je obično dobar znak. Nemam informacija koliko se u nas ovakve stvari rade u praksi, ako imate iskustva svakako komentirajte!

  Slični postovi:

  Tags: , ,

7 Responses

WP_Cloudy
 • Ivan Brezak Brkan Says:

  Fin članak… :) U RSS-u ti iz nekog razloga kao autor piše “Držaen”

 • Berislav Lopac Says:

  Ja sam se već u više navrata pokušavao uvjeriti u smisao formaliziranog testiranja, ali nikako ne uspijevam… :)

  Možda razmišljam krivo, ali čini mi se da mi se s resursima koji se koriste za takvo testiranje moglo napraviti puno više na drugim mjestima. A u krajnjoj liniji, jedini pravi testeri su korisnici.

 • Dražen Drnas Says:

  Da, Berislave, i nama je trebalo vremena da se odlučimo probati :-) .

  U usability testu je i zamišljeno da budu korisnici s tim da ovdje možeš vidjeti probleme uživo. Dobiješ i feedback i neki čudan osjećaj da ono što si ti zamislio da je 100% ok, testeru i nije neka fora. S tim, da onda možeš nešto napraviti, a pravi korisnik će jednostavno otići sa sajta i ne vratiti se, a to je najskuplje!

  Šta se tiče skupoće, resursi nisu pretjerano veliki, 45min je jedan test, preporuka je tri mjesečno. S tim da u tih 45minuta sudjeluje cijeli tim. Nemam još potpuni dojam, mi smo tek počeli, javim ti gdje smo stigli :-) .

 • Berislav Lopac Says:

  Vidiš upravo to mi se ne sviđa: “u tih 45minuta sudjeluje cijeli tim”. Kad je riječ o developerima to nije 45 minuta nego pola dana — http://www.paulgraham.com/makersschedule.html

  Ponovo se ograđujem, možda je moje razmišljanje krivo — ali čini mi se bolje pratiti postupke stvarnih posjetitelja, što se može raznim automatiziranim alatima, nego ovako u kontroliranim uvjetima. To rijetko reflektira stvarno stanje stvari.

 • Dražen Drnas Says:

  Da, da, jasno da je to više vremena, zato sam i napomenuo da je cijeli tim. Slažem se dijelom sa tobom. Ponavljam, tek smo počeli, još ih moramo napraviti da bi donio neki konačni sud. Ono što sigurno mogu reći, da je jako uvjerljiv doživljaj kad uživo vidiš i čuješ da se korisnik snalazi sa aplikacijom (ili ne snalazi).

 • Berislav Lopac Says:

  Ma jasno — nemoj shvatiti ove moje komentare kao ohrabrivanje, već čisto nekakvo teorijsko razmišljanje.

  Naravno, daleko je lakše tvrtkama koje jedu vlastitu pseću hranu, pa su sami djelatnici ujedno i usability testeri. :)

 • Ivica Kartelo Says:

  Preporucujem knjigu od Normana http://amzn.to/hPBPBM S ovom stranicom http://www.useit.com/ se Jakob Nielsen ponosi vec 15 godina kao najboljim primjerom njegovog ucenja usabilitya. Onda i danas on na prvo mjesto stavlja brzinu ucitavanja, bez obzira sto je dial-up spajanje davno nestalo.
  Koliko je on u pravu najbolje se mozete uvjeriti osobno: otvorite tu njegovu stranicu http://www.useit.com/ i dozivite to brzo ucitavanje i osjetit cete laganu odbojnost prema svojim stranicama za koje ste mislili da su very usability ;)
  Jakob govori kako je dovoljno 5 testera, po najvise 15 minuta, pusti ih se na miru, ukljuci Camtasia da ih snima i to je to. Ne znam zasto je kod vas to 45 minuta i sva ta komplikacija s ljudima na sve strane. To vas odvaja puno od core businessa i vjerojatno od toga nema vajde.
  Usability je veliki business za sebe, i bolje je angazirati specijalizirane tvrtke za to. Pricalo se da je Jakob Nielsen prodao firmu za milijardu dolara nedavno.
  Tako je puno nepokrivenog podrucja koje vapi za poduzetnicima :)