• 13Jan

  Objavio Dražen Drnas dana 13/01/2010 @ 00:54 u kategoriji Poduzetništvo 0-24  

  Nema mi većeg užitka nego čuti rečenicu: ‘Deal is closed, prodano je tome i tome’.  Nakon te rečenice nastavak dana mi je garantirano dobar :-) .

  Imao sam sreće i pameti da sam u oba svoja venture-a imao i imam partnere koji uživaju prodavati. Potruditi ću se nagovoriti jednog od njih, moga partnera specijalca za sales za  jedan ‘guest post‘ o malim tajnama prodaje.

  A do tad nije loš ni Alec Baldwin, naime inspiracija za ovu temu je baš ovaj isječak iz filma na koji sam naišao. Uzmite 7 minuta i pogledajte video. Radi se o sales timu kojem ne ide najbolje i kojem dolazi konzultant.  Ako i ne izvučete pouku iz videa užitak je gledati toliko oskarovaca u istoj sceni, nećete zažaliti! Možda nam svima i u svim branšama treba jedan ovakav da nam malo svrati i da nas razmrda.

  I što kažete? I ne, nije pretjerivanje, možda izgleda kao motivacija u MLM-u i nije baš cool timski pristup, ali u samoj srži je toliko okrutno istinito: Jednostavno NEMA važnije stvari od salesa! Dobar business je idealni spoj ideje, vizije, znanja, upornosti, financija i timskog rada. A prodaja, prodaja je vrhunac, kruna rada cijelog tima, poentiranje u zadnjoj minuti finala. I zato, ne upuštajte se u utakmicu ako nemate navalu i centarfora.

  Planirate startup: Za vas samo jedan savjet. Planirajte i prodaju. Bez salesa ćete propasti!

  U poduzetništvu ste: Imate li full-time prodavače? Da li su rođeni sales guys? Kolika im je provizija? Pratite li njihov pipeline? Brinete se o stotinu stvari, ali zapamtite jednu: sales fixes everything.

  Sales guy ste: Što čitate ovaj blog, izađite prodavati!

  Odmah i dvije ograde:

  Prva za sve što stvaraju novi super-cool-free-servis koji će koristiti stotine tisuća korisnika: da i vi imate sales, vi se trebate prodati investitorima, vi prodajete maglu/buzz/hype na cool konferencijama, kroz PR, kroz blogove, kroz osobne kontakte. Također, vi se ‘prodajete’ svakom korisniku vašeg servisa. Ne prodate li se uspješno nećete opstati dovoljno dugo da doživite milijuntog korisnika o kojem toliko sanjate i nećete dobiti priliku unovčiti te posjetitelje.

  Druga za one koji sve prodaju preko Interneta i (još)nemaju direktnu prodaju: vaš prodavač je vaš web,  SEO/SEM, CTR , A/B testing  i ostala čuda moraju biti vaša opsesija. I opet vam treba dedicirani čovjek koji će se time baviti.

  I za kraj, što najvažnije u prodaji: ‘A-B-C Allways Be Closing!’

  Slični postovi:

  Tags:

12 Responses

WP_Cloudy