• 28Sep

  Objavio Dražen Drnas dana 28/09/2010 @ 00:56 u kategoriji Venture capital  

  Često uspoređuju odnos VC fonda i poduzetnika sa brakom, samo još teži jer se brak lakše rastavi.

  Dvije su, krive i zanimljivo potpuno suprotne, pretpostavke o tom braku:

  1.  Dobili su milijun, digli kesu, voze Teslu, imaju perverzne urede, ribice plivaju u zidovima, ne moraju ništa raditi idućih par godina.

  2. Izgubili su slobodu, u raljama su, rade što im kažu, na kraju ce dobiti otkaz i svesti se na minimalni postotak, VC će preuzeti firmu, dovesti svoje ljude i pobrati vrhnje.

  Brak sa VC fondom: odgovaraju li vam navoji?

  Neću vam prepričavati priče sa blogova nego reći moja iskustva, istina na uzorku N=1, ali vjerujem ne manje vrijedna. Nemam ih neki interes uljepšavati jer imamo jasne poslovne pozicije i odnos sa našim VC partnerima.

  Hajmo nešto reći o prvoj zabludi:

  Ovo je većinska zabluda i zato nije zgorega ponoviti: novci prilikom VC investicija idu u firmu i troše se točno planski u idućih godinu/dvije. Osnivači ne vide niti lipe, već barataju sa novcem firme u skladu sa planom kojeg su zajednički uskladili prije investicije.

  Druga zabluda je gubitak slobode koju svi koji se odluče za svoj business toliko cijene.

  Ovo je nešto kompleksnija tema, ali krenimo od početka. U početku bijaše vaša vizija, došli ste sa njom investitoru, odradili pitch i obrađivali ga da uloži u vaš plan. Nakon 6 mjeseci pregovora, viziju ste zajednički pretočili u business plan i sad vam se ne bi trebalo biti teško posvetiti isključivo viziji i raditi u skladu sa vizijom. Dakle, apsolutno ste slobodni posvetiti se onom što ste željeli i što ste izabrali. To kažu i za brak :-) , s tim da ovdje imate predbračni ugovor – master shareholders agreement.

  A kako je u braku?

  Kako to izgleda u praksi: naravno da nije i ne može biti isto kao kad imaš samo svoju firmu, ovaj odnos bi najkraće opisao kao partnerstvo sa pedantnim dioničarom.

  Partnerstvo je najveći zalogaj, partnerstvo sa fondom je jednako kao i bilo koje drugo partnerstvo, dakle: suradnja, uvažavanje i kompromis. U slučaju VC fonda, s obzirom da ne možete biti partner sa institucijom, partner ste sa fond menadžerima. U našem slučaju to su bili prvo Coop, a poslije Matej. Temelj partnerstva je komunikacija, u početku sam bio redovito jednom tjedno na telefonskoj vezi sa predstavnikom fonda, kasnije je to bilo znatno rjeđe. Osnova komunikacije su mjesečni sastanci boarda. Na tim sastancima se raspravlja o svemu, a vrti se oko izvještaja i plana za slijedeće razdoblje.  Management board sastanci su i bouncing board za nove ideje, fond, ne direktno već više kroz refleksiju utječe na strategiju i definitivno su se neke njihove smjernice ispostavile dobre (npr. orijentacija na CEE tržišta).

  Koliko se fond miješa u samu operativu vjerojatno se razlikuje od slučaja do slučaja. Kod nas je to minimalno: nisu se dirali u product management (veliki strah je bio da će reći da bi GoHome trebao biti zelen), politiku cijena, marketinške planove itd. VC fond će uvijek imati i neka posebna prava koja su veća od prava koja bi mu pripala čisto iz postotka, tako npr. mi ne smijemo prodati intelektualna prava na GoHome bez da njih pitamo, gadno ograničenje za naš rad zar ne?

  Možda navedeno zvuči kao gubitak slobode, ali u biti je velika privilegija i korist za poduzetnika imati ljude takvih profila za partnere i stalno na vezi. Pitajte ikoga od nas i potvrditi će vam da smo puno naučili od njih i da nam je ovo partnerstvo donijelo veliko znanje.

  Pedantni dioničar: pod pedantnim mislim prvenstveno na izvješćivanje ili management report. GoHome daje mjesečni izvještaj prema fondu koji se sastoji od executive summary-a, statističkog izvještaja o posjetama za svaku zemlju, financijskog, tehničkog i organizacijskog dijela. Ovaj izvještaj prate financijski izvještaji. GoHome radi konsolidiranu bilancu svaki mjesec (da, to je ono što vam knjigovođa inače napravi na kraju godine, a većina niti ne pogleda sadržaj osim iznosa poreza kojeg treba platiti). Dio management report-a je i KPI report za kojeg mi je žao da ga nisam imao i prije. KPI je tema za sebe, ukratko to je izvještaj koji obuhvaća ključne podatke za neku firmu, za GoHome su to: prihodi, rashodi, rashodi marketinga, broj zaposlenih, broj posjeta, broj upita, broj klikova, postotak sponzoriranih klikova. Svi podaci se promatraju u odnosu na predhodni mjesec i u odnosu na planirane.

  U odnosu na to kad ti je jedini izvještaj to koliko imaš kuna na računu ili kako bi mi u Splitu rekli ‘u takujinu‘, ovo izgleda kao veliki overhead, ali kad se jednom uhoda knjigovodstvo, nije nešto što uzima previše vremena, a izuzetno je korisno, pogotovo KPI.

  Treći aspekt na kraju: dioničar znači da fond gleda na firmu kroz prizmu vrijednosti dionice i kao svaki dioničar želi da mu vrijednost dionica raste. Ovo je po meni najugodniji i veoma koristan aspekt. Osnivači su istovremeno i management i prvi zaposlenici  i često od dnevnih obveza počnu gubiti širu sliku.

  Naravno da nije sve idilično i tiho (tim više što smo Dalmatinci :-) ), ali ponosan sam da su sve stvari uvijek bile otvorene i na stolu, svaki brak je dinamičan, pun uspona i padova, a s obzirom da smo još u braku i da je sitna ura bolje da prestanem pisati … ;-)

  Tags: , , ,

3 Responses

WP_Cloudy