• 15Oct

  Objavio Dražen Drnas dana 15/10/2010 @ 00:06 u kategoriji Poduzetništvo 0-24  

  U prošlom postu sam spomenuo neke od izvještaja koje šaljemo VC fondu. Među ostalima tu je bio i KPIKey performance indicators. Po komentarima na post, a i iz priče s nekima od vas, vidim da vam je ovaj praktični i životni dio jako zanimljiv. Pa kažem: zašto ne, uzeo sam naš KPI report, izbacio duplikate jer mi imamo profitne centre (zemlje) i počistio povjerljive podatke. I voila, tu je primjer pravog KPI reporta, istog kao što koristimo i mi u GoHome.

  Plovite li ravno: pogledaj brazdu (KPI)!

  KPI - zvuči komplicirano, ali je jako jednostavan izvještaj koji će vam biti jasan na prvi pogled.  Radi se o korisnom reportu za kojeg je dovoljno upisati 5-6 brojeva mjesečno.

  Ako ste kormilarili brodom jasno je da morate gledati naprijed, ipak neiskusnog kormilara ćete najlakše prepoznati po brazdi jer mu ‘brazda vijuga ko zmija’. KPI izvještaj daje pogled na brazdu. Iako ne možete upravljati brodom gledajući u brazdu, odaberete li dobre indikatore moći ćete predvidjeti i budućnost. Na primjer ako imate manji broj download-a ovaj mjesec za očekivati je da će te imati i manje prihoda slijedeći. Naravno, ovo ovisi o puno stvari, ali shvatili ste poantu.

  Dakle, čemu nam služi KPI report

  1. Brz uvid u stanje – kad me (potencijalni) investitor pita za prihode ili novinar za posjete najlakše je otići u KPI i izvući brojke.
  2. Uvid u trendove – prihodi padaju ili rastu? Za trendove su uvijek zgodni grafovi, njih imamo u detaljnijem izvještaju.
  3. Kontrola ispunjenje plana – važan aspekt, praktički ključno mjesto jer su u planu želje, a ovdje stvarni svijet. KPI je mjesto gdje se sudaraju snovi i stvarnost :-)
  4. Pomoć u planiranju – Iako su u KPI povijesni podaci, ako ima indikatore koji ukazuju na budućnost može biti jako dobra pomoć u planiranju.

  Primjer KPI reporta možete preuzeti ovdje:  KPI report – template, slobodno ga modificirajte, šaljite dalje, sve što vam padne na pamet.

  Kvaliteta KPI izvještaja će biti to veća što su mu indikatori bolji i bolje predviđaju budućnost. U dokumentu vidite koje indikatore mi koristimo, a ovo su na brzinu primjeri indikatora za neke druge namjene (naravno uz osnovne financijske podatke).

  Za BeepHome ili bilo koju društvenu mrežu, forum:

  • Broj registriranih korisnika, broj novoregistriranih korisnika, broj posjeta, broj posjeta registriranih, postano poruka, poslano privatnih poruka, poslano SMS-ova

  Za prodavače aplikacija

  • Broj downloada, broj prodanih licenci, broj upgrejda aplikacije, broj aktivnih aplikacija

  Za izdavače, portale, blogove

  • Novih postova, broj komentara, broj jedinstvenih komentatora, TimeOnSite, broj pročitanih postova po posjetitelju

  Iako ljudi nisu skloni planiranju i dokumentiranju, KPI je stvarno jednostavan, koristan i pravi je ulaz u malo organiziranije poslovanje. Ako imate pitanja vezana uz ovaj primjer KPI-a slobodno ih pucajte u komentare!

  (Fotografija brazde je sa bloga Brod u boci – puno dobrih tekstova i fotografija)

  Tags: , ,

Comments are closed.